Обврска за носење заштитен шлем и рефлектирачки елек за велосипедистите | Правдико

Правдико

   

Обврска за носење заштитен шлем и рефлектирачки елек за велосипедистите

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screen-Shot-2015-01-30-at-2.52.44-PMВо новиот предлог Закон за безбедност  на сообраќајот на патиштата кој е на дневен ред на 20 август, предвидени се обврски за носење на заштитен шлем на главата за време на возењето на патот за возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед, како и  носење на рефлектирачки елек  ноќе и во услови на намалена видливост .

Со предметното решение како што стои во образложението на законот се предвидува посебна пасивна опрема за возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед ноќе и во услови на намалена видливост, која се состои од употреба на сигурносен-рефлектирачки елек за време на возењето на патот, кој ќе придонесе за зголемување на безбедноста на велосипедистите, лицата кои се превезуваат со велосипед и другите учесници во сообраќајот.

–ПРАВДИКО–

[interaction id=”55be8d9fa52231f6077a02b0″]

Препорачуваме

Партнери на Правдико