Oчекувањата на ЕУ од Србија во поглавјaта 5 и 25 | Правдико

Правдико

   

Oчекувањата на ЕУ од Србија во поглавјaта 5 и 25

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

13052016103641_еуСоветот на министри на ЕУ рече дека по вчерашното отворање на поглавјата 5 и 25 со Србија, се планираат нови конференции за пристапување, за напредокот да продолжи и во првата половина на следната година.

Кога станува збор за поглавје 5 за Законот за јавни набавки, Европскиот совет изјави дека Србија очекува хармонизација и имплементација на европските критериуми во таа област.

Како привремени критериуми неопходни за привремено затворање на ова поглавје, ЕУ изјави целосна усогласеност на националното законодавство со законодавството на Србија со европското наследство во однос на јавните набавки, вклучувајќи го и законодавството за концесии и меѓународни договори кои исклучуваат некои трансакции од опфатот на Законот за јавни набавки.

“Србија треба да воспостави соодветни административни и институционални капацитети на сите нивоа и да спроведе адекватни мерки за да се обезбеди соодветна имплементација на националните законодавства во јавните набавки и тоа пред пристапувањето на Србија кон членството”, според документот на Европскиот совет издаден по Меѓувладината конференција со Србија .

Се потенцира дека Србија очекува докази за фер и транспарентен систем за јавни набавки, и на локално и државно ниво.

Кога станува збор за поглавје 25, Европскиот совет забележува дека делот што се однесува на науката и истражувањето не се потребни привремени мерски за негово привремено затворање, земајќи ги во предвид општото добро ниво на подготвеност на Србија во овие области и ограничениот број на европското законодавство во однос на кои националното законодавство се ускладува.

Европскиот совет заклучи во текот на преговорите за пристапување да продолжи со следење на почитувањето и спроведувањето на европското наследство во двата од овие поглавја и, доколку е потребно, да се врати во фокусот на ЕУ во ова поглавје.

Препорачуваме

Партнери на Правдико