Од 01.01.2021 година намалување на ДДВ од 18 % на 5% за занаетчиските услуги | Правдико

Правдико

   

Од 01.01.2021 година намалување на ДДВ од 18 % на 5% за занаетчиските услуги

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Согласно измените и дополнувањето на Законот за данокот на додадена вредност („Службен весник на РСМ“, бр.267/20 од 09.11.2020) од 1 јануари 2021 кај занаетчиските услуги ќе се применува повластена даночна стапка од 5% врз прометот што го вршат занаетчиите запишани во занаетчиски регистар согласно со Законот за занаетчиство, и тоа:
Поправка на:

  • велосипеди,
  • чевли и производи од кожа,
  • облека и постелнина за домаќинството (вклучувајќи крпење и прекројување) и
  • фризерски услуги

Препорачуваме

Партнери на Правдико