Од денес пријавување за субвенциониран студентски оброк за студентите што досега не го оствариле ова право | Правдико

Правдико

   

Од денес пријавување за субвенциониран студентски оброк за студентите што досега не го оствариле ова право

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерството за образование и наука информира дека од денес до 31 јануари повторно е достапна можноста за пријавување за остварување на правото на субвенциониран студентски оброк. Ова се однесува на студенти што ги исполнуваат условите во согласност со Законот за субвенционираниот студентски оброк, но не успеале да се пријават и/или да го остварат ова право досега. Можноста е достапна секој месец, и тоа од 20 до 30, односно 31 во месецот.

Пријавувањето за субвенциониран студентски оброк е дигитализирано, односно се спроведува исклучиво електронски преку порталот https://e-uslugi.mon.gov.mk/ и со прикачување пријава и изјава за точност на податоци и се наведуваат податоци за лична трансакциска сметка.

Субвенционираниот студентски оброк е системско решение уредено со закон, со кое на младите значително им се олеснува животот за време на студирањето, односно добиваат по 2.400 денари 9 месеци во годината, средства наменети за купување здрави оброци. Право на оваа финансиска поддршка имаат сите редовни студенти запишани на додипломски студии на државни и приватни високообразовни установи, кои се државјани на Северна Македонија и не се во редовен работен однос, не се регистрирани како индивидуални земјоделци и немаат месечен приход по кој било основ поголем од минималната плата.

Досега правото на субвенциониран студентски оброк го остварија над 27 илјади студенти, на кои редовно им се префрлаат средства на личните трансакциски сметки.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико