Од утре пластични банкноти од 10 и 50 денари, хартиените излегуваат од употреба | Правдико

Правдико

   

Од утре пластични банкноти од 10 и 50 денари, хартиените излегуваат од употреба

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Народна банка на Република Македонија (НБРМ) соопшти дека утре, 15 мај, влегуваат во оптек првите полимерни пари, банкнотите од 10 и 50 денари. Истовремено со пуштањето во оптек на пластичните банкноти, се повлекуваат од употреба хартиените банкноти во вредност од 10 и 50 денари, односно со нив нема да може да се плаќа, ама ќе може бесплатно да се заменат во банките. Сите банкноти што нема да бидат заменети до 15 мај 2019 година во некоја банка, по тој датум ќе може да се заменуваат само во НБРМ.

При замената на старите хартиени банкноти, граѓаните може да добијат нови пластични банкноти или монети, односно метални пари, во износ од 10 и 50 денари.

Помеѓу досегашните и новите, полимерни, банкноти има многу мала разлика во дизајнот и таа е главно на помалиот „бел“ дел од банкнотата, каде новите пари имаат дополнителни елементи.

Материјалот на кој што се испечатени новите 10-денарки и 50-денарки е биаксијално ориентиран полипропилен, на нив нема воден печат, туку новите елементи, односно на банкнотата од 10 денари има стилизиран цртеж на паун, додека кај апоенот од 50 денари има приказ на гравура на рановизантиска монета.

Заштитниот конец кај полимерните пари се гледа како испрекината линија, со јасно испишан текст „НБРМ“. Како заштитни знаци, полимерните пари во апоенска вредност од 10 и 50 денари, меѓу другото, содржат и микротекст видлив само со лупа, двоен пасер и скриена слика, а ќе имаат и УВ-својства.

На новите банкноти од 10 и 50 денари има и ознаки од издигнати точки, за да може лицата со оштетен вид да ги распознаваат.

Од НБРМ велат дека новите пластични банкноти ќе имаат два или три пати подолг век на траење од досегашните хартиени.

Извор: Мета

Препорачуваме

Партнери на Правдико