Oграничувањето на човековите слободи и права како нужна последица за ефикасна кривична постапка | Правдико

Правдико

   

Oграничувањето на човековите слободи и права како нужна последица за ефикасна кривична постапка

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

10661002_822438567777554_676732980_nВо бурната денешница во која со секоја измината секунда се врши некаква промена, сведоци сме дека почитувањето и заштитата на човековите права, како цивилизациска придобивка, е мисија и крајна цел на секоја модерна држава. Оттука, модерната демократска држава, каква што претендира да биде и Република Македонија, треба да биде и најголемата гаранција дека ќе ги обезбедува, почитува и заштитува човековите права, како темелна цивилизациска придобивка во секојдневното живеење на нејзините слободни граѓани.

Во таа смисла, полициските органи во својата работа се единствени државни органи кои имаат законски овластувања да постапуваат, да ги ограничуваат и да им ги одземаат основните човекови права и слободи на граѓаните, во рамките на постапувањето и остварувањето на своите работни задачи и обврски и во согласност со Уставот и законите.

Автор: М-р Елена Бејкова

Прочитај ја целата статија ТУКА

Партнери на Правдико