ОЈО: Сè уште е рано да се поведе постапка за барање одговорност за заболената докторка | Правдико

Правдико

   

ОЈО: Сè уште е рано да се поведе постапка за барање одговорност за заболената докторка

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Скопското обвинителство ја следи состојбата, но сè уште е рано да поведе постапка за барање одговорност од директорката на Клиника за дерматологија, Нина Цаца Биљановска, која по враќањето од Италија место да остане во изолација, пет дена доаѓала на работа, а одржала и семинар со повеќе од 100 присутни. Кај неа во неделата бил дијагностициран коронавирус, а вчера во изолација беа ставени близу 200 лица со кои имала контакт.

Од Обвинителството објаснуваат дека не можат да оформат предмет за одговорноста на директорката бидејќи сè уште е неизвесно дали е заразено некое од лицата кои сега се во изолација.

„Во поглед на настанатата ситуација со докторката – директорка на Универзитетската клиника за дерматологија, Јавното обвинителство ја известува јавноста дека ја следи настанатата состојба и укажува дека сè уште е рано за кривично-правна интервенција, од причина што лицата со кои имала контакт докторката се во карантин и сè уште не е познато дали таа кај нив предизвикала пренесување на заразната болест, што е битна околност за кривично-правно постапување. Од друга страна, и самата докторка е во карантин и во овој момент не може да се утврди дали во конкретниот случај постапувала умислено или од небрежност“, велат за „Макфакс“ од Обвинителството.

Во Кривичниот законик пропишани се казни за две кривични дела кои се однесуваат на непочитување прописи и наредби со што се предизвикува пренесување заразна болест.

„ За кривичното дело пренесување заразна болест од член 205 став 1 од Кривичниот законик потребно е сторителот со кршење прописи или наредби да предизвика пренесување заразна болест. Ова кривично дело е умислено по својата правна природа. Воедно, во ставот 6 од истиот член е пропишана и казнивост на ова кривично дело сторено од небрежност. За кривичното дело непостапување по здравствените прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик се казнува сторител кој за време на епидемија на опасна заразна болест не постапил според прописите или наредбите со кои се определуваат мерки за нејзино сузбивање или спречување. Во поглед на второто наведено кривично дело, упатуваме дека битен елемент за исполнетост е да има прогласена епидемија на заразна болест, а во земјава таква состојба немаме во овој момент“, објаснуваат од Обвинителството.

Директорката Биљановска од вчера е сместена на Клиниката за инфективни болести. Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе биде разрешена поради тоа што не ги следела препораките за заштита од коронавирус и не се изолирала по враќањето од Италија.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико