Онлајн курс: „Биоетика-клучни принципи за човекови права во биомедицината“ | Правдико

Правдико

   

Онлајн курс: „Биоетика-клучни принципи за човекови права во биомедицината“

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Адвокатската комора на Република Северна Македонија ја продолжува својата успешна соработка со Советот на Европа-ХЕЛП Програма за едукација за човекови права за правни професионалци преку одржување на континуитетот на спроведување на онлајн курсевите подготвени во рамки на ХЕЛП Програмата. Овој пат, соработката продолжува со организација на уште еден курс за адвокати од областа на биоетиката-клучни принципи за човекови права во биомедицината.

Имено, имајќи предвид дека ХЕЛП курсевите се интернет или онлајн курсеви, соодветни за новонастанатата ситуација, реализацијата на истите непречено ќе продолжи, со поддршка на Советот на Европа. Единствено нема да се одржуваат вообичаените средби за започнување на курсот, кои ќе бидат заменети со детални инструкции во насока на начинот на функционирање и динамиката на следење на курсот, како и структурата на истиот.

Kурсот „Биоетика-клучни принципи за човекови права во биомедицината“ е изготвен во рамки на Европската програма за образование за човекови права за правни професионалци, позната и како ХЕЛП. Се работи за програма на Совет на Европа изготвена со методологијата на ХЕЛП, финансирана од ЕУ.

Материјалите за обука се изготвени од меѓународни експерти, со цел да се подобрат знаењата и вештините што директно може да се применуваат во секојдневната работа. Се работи за онлајн курс, којшто е интерактивен и се состои од повеќе модули.

Овој курс е отворен за сите заинтересирани адвокати. По завршување на курсот, адвокатите ќе добијат сертификати од Советот на Европа и Адвокатската комора на РСМ за успешно завршен курс.

Рокот за регистрација на заинтересираните адвокати за горенаведениот курс е до 31 август 2021 година и истите своето учество можат да го пријават на следната е-маил адреса: akrsm.obuki@gmail.com . Учесниците ќе бидат прифаќани врз основа на принципот: прв пријавен – прв услужен.

Пријавените адвокати дополнително ќе бидат известени за процесот на регистрација на ХЕЛП платформата, како и за точниот датум на започнување на курсот.

Со надеж дека светската криза што поскоро ќе се надмине, Адвокатската комора на РСМ во меѓувреме вложува напори во најголема можна мера да се задржи нормалното функционирање, вклучително и во насока на обезбедување можности за соодветна едукација за адвокатите.

Препорачуваме

Партнери на Правдико