Oнлајн курс за бизнис и човекови права во соработка со Совет на Европа ХЕЛП програма | Правдико

Правдико

   

Oнлајн курс за бизнис и човекови права во соработка со Совет на Европа ХЕЛП програма

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Адвокатската комора на Република Северна Македонија ја продолжува својата успешна соработка со Советот на Европа-ХЕЛП Програма за едукација за човекови права за правни професионалци преку одржување на континуитетот на спроведување на онлајн курсевите подготвени во рамки на ХЕЛП Програмата. Овој пат, соработката продолжува со организација на уште еден курс за адвокати од областа на бизнисот и човековите права.

Kурсот „Бизнис и човекови права“ е изготвен во рамки на Европската програма за образование за човекови права за правни професионалци, позната и како ХЕЛП. Се работи за програма на Советот на Европа изготвена со методологијата на ХЕЛП, финансирана од ЕУ. Материјалите за обука се изготвени од меѓународни експерти, со цел да се подобрат знаењата и вештините што директно може да се применуваат во секојдневната работа. Се работи за онлајн курс, којшто е интерактивен и се состои од повеќе модули.

Имено, курсот е изготвен имајќи предвид дека прашањето за почитувањето на човековите права и одговорноста за нивното евентуално прекршување од страна на компаниите е предмет на зголемена дебата и регулација, како на меѓународно, така и на национално ниво. Иако првенствено државите имаат обврска за заштита на човековите права, сè повеќе се става фокус и на обврската и одговорноста на компаниите на ова поле. Во оваа смисла, курсот ја обработува претходно споменатата проблематика, имајќи ги предвид релевантните правни рамки и практичните мерки што се на располагање.

Овој курс е отворен за сите заинтересирани адвокати. По завршување на курсот, адвокатите ќе добијат сертификати од Советот на Европа и Адвокатската комора на РСМ за успешно завршен курс.

Рокот за регистрација на заинтересираните адвокати за горенаведениот курс е до 27 април 2022 година и истите своето учество можат да го пријават на следната е-маил адреса: akrsm.obuki@gmail.com . Учесниците ќе бидат прифаќани врз основа на принципот: прв пријавен – прв услужен.

Пријавените адвокати дополнително ќе бидат известени за процесот на регистрација на ХЕЛП платформата, како и за точниот датум на започнување на курсот. Предвидено е курсот да започне во првата половина на месец мај 2022 г.

Препорачуваме

Партнери на Правдико