Онлајн курс за правда за деца во соработка со Совет на Европа ХЕЛП програма | Правдико

Правдико

   

Онлајн курс за правда за деца во соработка со Совет на Европа ХЕЛП програма

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Адвокатската комора на Република Северна Македонија ја продолжува својата успешна соработка со Советот на Европа-ХЕЛП Програма за едукација за човекови права за правни професионалци преку одржување на континуитетот на спроведување на онлајн курсевите подготвени во рамки на ХЕЛП Програмата. Овој пат, соработката продолжува со организација на уште еден курс за адвокати за правда за деца.

Kурсот „Правда за деца“ е изготвен во рамки на Европската програма за образование за човекови права за правни професионалци, позната и како ХЕЛП. Се работи за програма на Совет на Европа изготвена со методологијата на ХЕЛП, финансирана од ЕУ.

Материјалите за обука се изготвени од меѓународни експерти, со цел да се подобрат знаењата и вештините што директно може да се применуваат во секојдневната работа. Се работи за онлајн курс, којшто е интерактивен и се состои од повеќе модули.

Овој курс е отворен за сите заинтересирани адвокати. По завршување на курсот, адвокатите ќе добијат сертификати од Советот на Европа и Адвокатската комора на РСМ за успешно завршен курс. Исто така, адвокатите кои успешно го завршиле курсот и добиле сертификат ќе бидат вклучени на листа на адвокати кои се стекнале со специјализирана обука за деца, согласно Законот за правда за децата. Оваа листа од страна на Адвокатската комора на РСМ ќе се достави до релевантните институции.

Рокот за регистрација на заинтересираните адвокати за горенаведениот курс е до 25 мај 2022 година и истите своето учество можат да го пријават на следната е-маил адреса: akrsm.obuki@gmail.com . Учесниците ќе бидат прифаќани врз основа на принципот: прв пријавен – прв услужен. Пријавените адвокати дополнително ќе бидат известени за процесот на регистрација на ХЕЛП платформата, како и за точниот датум на започнување на курсот.

Препорачуваме

Партнери на Правдико