Органи и институции надлежни за спречување на перење пари | Правдико

Правдико

   

Органи и институции надлежни за спречување на перење пари

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

2Перењето пари е комплексен процес, и како прикриена, софистицирана и профитабилна активност со нејзина „помош“ успешно се остварува богатство, односно се стекнува директна или индиректна финансиска или некој друг вид материјална корист.

Неминовно е дека профитот како мотив секогаш ќе се наоѓа во срцето на организираниот криминал, па доколку ваквите добивки се одземаат, можностите за продолжување со овие криминални активности значително ќе се намалат или ќе исчезнат, што е од круцијално значење за намалувањето и за сузбивањето на корупцијата во светски рамки.

Автор: M-р Снежана Лековска

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико