Осигурувањето на ризиците - дел од современиот модел на управување со ризици во компаниите | Правдико

Правдико

   

Осигурувањето на ризиците – дел од современиот модел на управување со ризици во компаниите

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

lijanaРизикот претставува фундаментален поим кој што воопшто не е едноставен ниту лесен за детерминација со оглед на неговите форми и облици во кои што се појавува во секој сегмент од општественото живеење. За да може ризикот да се дефинира и навремено препознае, како би можело навремено да се реагира потребно е да се согледаат сите фактори кои го условуваат и одредуваат истиот и да се објасни нивната корелација.

Кога под лупа се ставаат деловната дејност и работењето на современите компании ризиците ги има во се поголем обем и се поразлични форми во зависност од економскиот развој и раст на самото претпријатие, од што пак истовремено произлегува и потребата за управување со ризици, во рамките на самото претпријатие.

Aвтор: М-р Лилјана Јоноски 

Прочитај ја целата статија ТУКА

 

Препорачуваме

Партнери на Правдико