Ова се кандидатите за новиот Совет за утврдување на факти и одговорност на судиите | Правдико

Правдико

   

Ова се кандидатите за новиот Совет за утврдување на факти и одговорност на судиите

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

contact-law-court-_2510890bКомисијата за спроведување на избори  при Судски совет на Република Македонија врз основа на решение објавено  во Службен весник на РМ, денес ќе изврши избор за членови на Советот за утврдување на факти и покренување на постапка за утврдување на одговорност за судија. Гласањето ќе се изврши во сите судови на територијата на Република Македонија и ќе гласаат сите судии.

Кандидати за членови на Советот за утврдување на факти и покренување на постапка за утврдување на одговорност за судија се:

I.    Кандидати од редот на пензионирани судии

1.    Благој Доновски
2.    Блаже Трпевски
3.    Васко Радевски
4.    Верица Миновска
5.    Злата Стамболиска
6.    Јордан Лазаров
7.    Љупка Арсениевска
8.    Павлина Христовска
9.    Стевка Чесноска Танева

II.    Кандидати од редот на пензионирани јавни обвинители

1.    Иван Јакимовски
2.    Кире Секуловски

III.    Кандидати од редот на пензионирани адвокати

1.    Махмут Јусуфи
2.    Сашо Поцевски

IV.    Кандидати од редот на припадниците на
заедниците кои не се мнозинство во РМ

 IV.1.  Пензионирани судии припадници на заедниците кои не се мнозинство во РМ

1.    Беќир Зулфиу – Албанец
2.    Беќир Исени – Албанец
3.    Јусуф Рустеми – Албанец
4.    Никола Михаилов – Влав
5.    Фатон Пачуку – Албанец

V.2. Пензионирани јавни обвинители припадници на заедниците кои не се мнозинство во РМ

1.    Фета Исени – Албанец

Препорачуваме

Партнери на Правдико