Правдико

   

Плаќање на надоместокот за породилно без оглед на траењето на работниот однос -Предлог измени

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

A7GEAW_2378638bСо предлогот на Законот за изменување и дополнување на Законот за здравственото осигурување се предвидува надоместокот на плата за време на отсуство од работа заради бременост, раѓање и мајчинство да се исплатува за временскиот период утврден во прописите од областа на работните односи, без оглед на траењето на самиот работен однос.

Во таа насока е и второто предложено законско решение за останатите случаи кога е утврдено правото на надоместок на плата во случаите на спреченост за работа, правото на исплата на надоместокот да не е условено со исплаќањето на придонесот за задолжително здравствено осигурување.

Целосниот текст на предлог измените можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико