Подобрување на заштитата на правата на бегалците и барателите на азил во РМ | Правдико

Правдико

   

Подобрување на заштитата на правата на бегалците и барателите на азил во РМ

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

бегалци анализа хелсиншки комитетВо овој документ е анализирана домашната законска регулатива и клучните елементи на системот за азил во Република Македонија, низ призмата на моменталната бегалска криза. Испитувајќи ја усогласеноста на домашните со меѓународните стандарди и постапувањата на државата при досега невидениот бран на бегалци, Анализата ги разработува следните теми: пристапот до територија и постапката за азил, како и ограничувањето на слободата на движење односно задржувањето на бегалци.

Препораките кои произлегуваат од Анализата се насочени кон унапредување на постапката за азил во склоп со меѓународните стандарди, обезбедување на поголема заштита на правата на бегалците во текот на постапката за барање азил и подобрување на државните капацитети за прием и третман на бегалците за време на нивниот престој на територијата на Република Македонија.

Анализата можете да ја погледнете ТУКА

Извор: Хелсиншки комитет

Препорачуваме

Партнери на Правдико