Правдико

   

Поимно определување на правото на абортус

© Copyright 2018 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Денес, живеејќи во едно современо општество, се јавува високо развиена свест во поглед на репродуктивното здравје на човекот и како истото, претставува клучен фактор за социјалниот и економскиот развој на секоја општествена заедница.

Посебно се нагласува потребата да, младите жени, трудници, имаат континуиран и квалитет пристап на сите видови здравствени заштити и услуги во поглед на грижата за своето семејство. Самиот почеток на човечкиот род и моментот на зачеток на новиот живот, несомнено произлегува од слободната волја на жената и нејзиното самостојно одлучување во поглед на нејзиното право на репродукција.

Прашањето за абортус денес поттикнува голем број дилеми и дискусии. Станува збор за прашање, за кое можеби е едно од најсложените во поглед на постигнување на консензус.

Автор: Адвокат М-р Изабела Димковска

Прочитај ја целата статија  ТУКА

Партнери на Правдико