Попоски: Земјите на ЕУ јасно да кажат што се очекува од нас | Правдико

Правдико

   

Попоски: Земјите на ЕУ јасно да кажат што се очекува од нас

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерот за надворешни работи на Македонија, Никола Попоски истакна дека во нашата земја ќе важат само одлуките на Советот на ЕУ и тоа ќе биде многу полесно доколку земјите на Унијата јасно и со еден глас ќе го соопштат она што тие го очекуваат од Скопје во врска со бегалците.

nikola-popovski2_g11

“На официјално ниво никогаш не биле упатени инструкции во една или друга насока”, рече тој во интервју за виенскиот весник “Пресе”, критикувајќи дека самата ЕУ нема јасен став по ова прашање.

Македонија не направи ништо што оди надвор од одлуката на Советот на ЕУ, што значи дека луѓето од зоната на конфликтот, вклучувајќи ја и Сирија, Ирак и Авганистан треба да се пропуштаат, но стана очигледно дека земјите од Унијата на север од Македонија презедоа свои мерки и ги враќаат Авганистанците.

“Македонските власти најпрво беа пропуштани Авганистанците. Тие што го поминуваа процесот на регистрација за бегалци и можеа да го продолжат своето патување. Но, сега постои движење во друг правец. Во моментов на наша територија се 700 Авганистанци, што го пропуштивме, но кои се вратени од Словенија, Хрватска и Србија “, објаснува тој.

Според него, очигледно е дека во земјите на ЕУ на север од Македонија дошло до нова дефиниција за конфликтните зони.

Тој најави дека Македонија ќе продолжи и понатаму да ги спречува Авганистанците да го продолжат нивното патување од Грција и во другите земји низ нејзината територија.

Препорачуваме

Партнери на Правдико