Пораст на трошоците за живот од 0.5% во март 2015 | Правдико

Правдико

   

Пораст на трошоците за живот од 0.5% во март 2015

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

23-business_expenseСпоред податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во март 2015 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.5, а индексот на цените на мало 100.9.

Порастот на индексот на трошоците на животот од 0.5% во март 2015 година, во споредба со претходниот месец, е резултат на повисоките индекси на свежото овошје за 5.9%, свежиот зеленчук за 2.9%, свежото млеко за 1.3%, тестенините, конзервираните месни производи, киселото млеко и шеќер, џем, мед, чоколада и кондиторски производи за 0.7% и алкохолните пијалаци за 0.3%.

Исто така, пораст на индексот на трошоците на животот е забележан и кај течните горива за домаќинствата за 13.0%, гасот за домаќинствата и течните горива и мазива за 9.6%, лековите за 6.5%, информатичката опрема за 2.3%, други услуги неспомнати на друго место за 1.0%, услугите за одржување и поправки на станот и средствата за чистење и одржување на станот за 0.8% и накитот и часовниците за 0.6%.

Намалување на индексот на трошоците на животот во март 2015 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај другите неспомнати прехранбени производи за 2.2%, конзервираната риба за 1.5%, месото и замрзнатиот зеленчук за 0.6%, рибата за 0.4%, преработките од млеко и сувото овошје за 0.2%.

Во март, исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај болничките услуги за 5.2%, материјалите за одржување и поправки на станот за 3.7%, телефонските и телеграфските апарати и услуги за 3.5%, сообраќајните средства и пакет-туристичките аранжмани за 1.3%, услугите за култура за 1.0%, обувките за 0.8% и останатите стоки и услуги за лична употреба за 0.2%.

Индексот на трошоците на животот во март 2015 година, во споредба со март 2014 година, бележи намалување од 0.3%, а индексот на цените на мало бележи намалување од 0.8%.

Партнери на Правдико