Поволности за паркирање на лицата со попреченост | Правдико

Правдико

   

Поволности за паркирање на лицата со попреченост

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Сите граѓани – лица со попреченост преку Јавното претпријатие „Градски паркинг“ можат да користат поволности за паркирање на своите возила на територија на цело Скопје, соопшти Општина Карпош.

Со бесплатна картичка за користење на јавните паркиралишта и јавните површини наменети за паркирање со кои стопанисува претпријатието можат да се стекнат:

– Лицата со попреченост со утврдена дијагноза, односно дистрофија, дијализа, церебрална парализа, параплегија, хемиплегија, квадриплегија, детска парализа (полиомиелитис), мултиплекс склероза и ампутација на рака или нога со признато телесно оштетување од 80% утврдено со акт на надлежната комисија во фондот на ПИОМ, слепи лица со оштетување на видот над 90 %.

Овие лица потребно е да ги испратат следниве документи на е-адресата на „Градски паркинг“ :
– важечка лична карта – на увид;
– копија од сообраќајна дозвола;
– ПИОМ Решение за степен на телесно оштетување – на увид;
– Лекарски наод од специјалист – на увид;
– Потврда од матичен лекар за точно наведена дијагноза – оригинал;
– Членска книшка од здружение за телесно инвалидизирани лица – на увид;
– Пополнет образец Барање – Договор (ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДВОСТРАНО ПЕЧАТЕЊЕ)

За решавање на проблемот со паркирањето, локалната самоуправа спроведе и анкети за воведување на регулација на паркирањето. Спроведени се анкети во Карпош 1 и Карпош 2, при што доминираат одговори за воведување зонско паркирање.

Вакви анкети ќе се спроведат и во други населби, а зонското паркирање би се спровело во соработка со ЈП „Градски паркинг“ и подразбира бесплатен паркинг за резиндентните граѓани, но не и за жителите на подалечни населби и општини, додаваат од општината.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико