Практични прашања и одговори за примена на Законот за општата управна постапка | Правдико

Правдико

   

Практични прашања и одговори за примена на Законот за општата управна постапка

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Концептот на добра управа ја предефи нира работата на управата и односите меѓу управата и граѓаните. Во минатото, главен предизвик на добрата управа било почитувањето на владеењето на правото, според кое управните дејства треба да се засноваат врз важечка законска одредба со којашто се пропишува надлежноста на управниот орган и се утврдуваат неговите ограничувања. На овој начин се обезбедувала предвидливоста на управните дејства и нивната отчетност.

Меѓутоа, покрај тоа, добрата управа треба да одговори на уште еден понов предизвик поврзан со културните, технолошките и економските промени кои се случиле во текот на изминатите децении. Овие промени ги засегаат сите земји, но се особено важни за Македонија како земја кандидат за ЕУ.

Целото издание можете да го погледнете ТУКА

Партнери на Правдико