Правно значење и заштита на владението во Република Македонија | Правдико

Правдико

   

Правно значење и заштита на владението во Република Македонија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Една од претпоставките за остварување на секое стварно право, а посебно на правото на сопственост е носителот на правото да ја владее стварта што е предмет на правото. Во начело, содржината на правото не може да се оствари ако носителот не ја има стварта во свои раце, ако ја нема физичката власт врз неа. Поконкретно кажано, стварта не може ни да се користи, ниту пак со неа да се располага, доколку носителот ја нема во владение.

Автор: м-р Драган Мустачки

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико