Правното уредување на семејното насилство во Р. Македонија | Правдико

Правдико

   

Правното уредување на семејното насилство во Р. Македонија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

cace

Општествената положба на семејството е детерминирана од пошироките општествено-економски состојби кои се присутни во конкретниот општествен систем. Самиот термин „семејно насилство“ во нашето општество срамежливо почнува да се пробива во последните неколку години од дваесеттиот век. Промовирањето на семејното насилство започнува во 1994 година, меѓутоа без превземени посебни мерки во однос на таа проблематика, можеби поради тоа што кај нас сеуште постои скептицизам, во мешањето на трети лица во рамките на семејството, а првите активности на невладиниот сектор се насочени кон препознавање на феноменот во јавноста и кон непосредна помош и поддршка на жените-жртви и нивните деца.

Автор: М-р Александра Талевска

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико