Правото на здравје во услови на вонредна состојба | Правдико

Правдико

   

Правото на здравје во услови на вонредна состојба

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Човековите слободи и права се најголемата цивилизациска придобивка на општеството, бидејќи преку истите се воспоставуваат механизми кои го заштитуваат поединецот од разни злоупотреби, како и механизми преку кои се унапредува неговата општествена положба. Во вкупното определување на човековите слободи и права посебно место зазема правото на здравје и здравствена заштита.

За да можеме да зборуваме за остварување на сите човекови права и слободи, најпрво треба да бидеме живи и здрави. Оваа условеност за остварување на човековите слободи и права потенцирана е и од страна на Kuhlmann, кој зборува за неопходноста за максимално почитување на правото на здравје на човекот, како предуслов за реализација на сите останати слободи и права.

Автор: Доц. д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико