Предлог измени на Законот за финансиска дисциплина | Правдико

Правдико

   

Предлог измени на Законот за финансиска дисциплина

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

sobranie-na-rm-640x360Целта на донесувањето на Предлог законот за изменување и дополнување е да се надминат констатираните недоречености и да се овозможи ефикасно спроведување на Законот.

Законот за изменување чие донесување се предлага се заснова врз истите начела на кои се засновува донесувањето на основниот закон.

Основни решенија на предлогот:

-дефинирање на  рокот за доставување на писменото известување до Финансиска инспекција во јавниот сектор и Управата за јавни приходи

– давање можност за електронско поднесување на писменото известување до Министерството за финансии и до Управата за јавни приходи,

-прецизирање дека контролите, односно надзорот ќе се врши на деловните трансакции кои ќе настанат по 1 јануари 2015 година и

– прецизирање на времето кога настанува прекршок за неисполнување на парични обврски.

Целиот текст на предлог измените можете да ги превземете ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико