Предлог измени во Законот за јавните набавки | Правдико

Правдико

   

Предлог измени во Законот за јавните набавки

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

sobranie-na-rm-640x360Законот за јавните набавки  започна да се применува од 1 јануари 2008 година. Во периодот на негова примена беа донесени неколку измени и дополнувања со кои се извршија низа на прилагодувања и подобрувања на законскиот текст, а се воведоа и одредени новини согласно со политиките на Владата на Република Македонија.

Државната комисија за жалби по јавни набавки претставува еден од столбовите за обезбедување законитост и контрола во постапките за доделување договори за јавни набавки и јавно – приватни партнерства. Голем дел од предложените измени и дополнувања се токму на предлог на Државната комисија и истите треба да обезбедат поконкретни правила за нејзината внатрешна организација и функционирање.

Предлог – законот, исто така, содржи и повеќе одредби со кои се воведуваат нови контролни механизми при доделувањето рамковни спогодби, негативни референци, како и при условите за добивање согласност од Советот за јавни набавки.

Целиот текст на Предлог измените можете да го превземете ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико