Предложен нов Закон за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизација на претпријатијата со доминантна сопственост на државата | Правдико

Правдико

   

Предложен нов Закон за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизација на претпријатијата со доминантна сопственост на државата

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизација на претпријатијата со доминантна сопственост на државата(„Службен весник на Република Македонија” бр.87/08 и 33/14), се уредени условите за стекнување и користење на правото на материјално обезбедување во вид на паричен
надоместок на невработените лица, на кои им престанал работниот однос по основ на стечај, ликвидација или технолошки вишок, заклучно со 31 декември 2013 година и притоа се опфатени лицата кои оствариле право на паричен надоместок по 7 април 2000 година, во претпријатија со доминантна сопственост на државата.

Со ваквото законско решение не се опфатени лицата на кои им престанал работниот однос по основ на стечај, ликвидација или технолошки вишок пред 7 април 2000 година, како и лицата кои по истиот основ оствариле право на паричен надоместок по 2013 година.

Со Предлог-Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизација на претпријатијата со доминантна сопственост на државата се менува опфатот на лицата на кои им престанал работниот однос во периодот од 1995-2016 година и се менуваат условите, кои суштински се разликуваат од условите коишто беа утврдени во истоимениот закон од 2008 и 2014 година, со што во целост се менува концептот од овој закон. Исто така, одредбите од членовите 6 и 8 од постојниот закон си ја завршиле својата функција и како такви de facto немаат правна сила.

Бидејќи со измените на концептот се менуваат 2/3 од содржината на постојниот закон, се пристапи кон донесување на нов закон.

Предложениот закон можете да го погледнете ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико