Предложени измени во Законот за наставници во основните и средните училишта | Правдико

Правдико

   

Предложени измени во Законот за наставници во основните и средните училишта

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

sobranieИмените и дополнувањата на Законот за наставници во основните и средните училишта се насочени кон подобрување на постојниот текст на законот, допрецизирање на одредени одредби и одложување на примената на одредби коишто се во релација со одредби од други закони.

Со оглед на комплексноста на организирање и спроведување на Законот за Академија на наставници, во којшто се определува начинот и постапката на стекнување лиценца на наставниците од основните и средните училишта, потребно е да се пролонгира времето на стапување во сила на членовите од Законот за наставници во основните и средните училишта во коишто се однесуваат на лиценцата на наставниците.

Со членот 1 се дополнува членот 13 од Законот за наставници во основното и средното образование заради допрецизирање на работните должности и јасно истакнување на професионалната работа на наставникот односно се додава алинеја којашто јасно кажува дека наставникот ги оценува постигања.

Целосниот текст на предлог измените можете да го погледнете ТУКА

 

Препорачуваме

Партнери на Правдико