Предложени измени во Законот за регистрирање на готовински плаќања | Правдико

Правдико

   

Предложени измени во Законот за регистрирање на готовински плаќања

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со Законот за регистрирање на готовински плаќања, се уредува воведување и користење на фискален систем на опрема за регистрирање на готовински плаќања.

Со новото предлог законско решение се бара да се овозможи на даночниот бврзник кај кого е констатирана незаконитост да нема забрана за вршење на дејност во деловната просторија во траење од 15 дена за даночен обврзник правно лице и 15 дена за даночен обврзник физичко лице затоа што во другите членови од овој закон се пропишани обврски за плаќање на глоба.

Со членот 1 се врши измена во членот 20-а од постоечкиот закон а се однесува на бришење на казната со која даночните обврзници покрај плаќањето на глобата им беа затворени и деловните простории што сметаме дека не допридонесува ниту за економски развој ниту да може даночниот обврзник без да ја обавува дејноста
да плати казна и други давачки кон државата.

Целиот текст на предлог законот можете да го превземете ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико