Предложени измени во Законот за заштита на потрошувачите | Правдико

Правдико

   

Предложени измени во Законот за заштита на потрошувачите

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со Законот за заштита на потрошувачите  се уредува заштитата на правата на потрошувачите, условите и начинот на заштита на потрошувачите, условите за трговското работење што се од значење за заштита на правата на потрошувачите, правата и обврските на здруженијата на потрошувачите, како и надлежностите на органите на државната управа  во однос на заштитата на потрошувачите.

Измените на Законот се изработени согласно измените и дополнувањата на  Законот за Државен пазарен инспекторат  да се усогласи со измената во постојниот член 13-а во Законот за државен пазарен инспекторат каде се менува носителот на надлежноста за водење на прекршочните постапки односно наместо инспекторатот надлежноста преминува во Министерството за економија. Оваа измена е неопходна поради усогласување на прекршочните постапки кои ќе се водат пред како од аспект на функционалноста исто така и од деловодно водење на предметите по кои треба да постапи Прекршочната комисија формирана од министерот за економија .

Предлог измените можете да ги погледнете ТУКАТУКА

 

Препорачуваме

Партнери на Правдико