Предложени се измени во Законот за превоз во патниот сообраќај | Правдико

Правдико

   

Предложени се измени во Законот за превоз во патниот сообраќај

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

sobranie-na-rm-640x360Кон измените Предлог законот се пристапи со цел да се запазат критериумите утврдени во Повелбата за квалитет за активности за меѓународен патен транспорт на стока според мултилатералната квота на ЕКМТ. Имено во оваа повелба се прецизирани карактеристиките на картичката која мора да ги исполнува ISO стандардите 7810 и 7816-1. Целта за воведување на овие картички е да се спречи било какво фалсификување или изменување на истата и забележување на таквите обиди.

По барање на град Скопје а со цел зголемување на безбедноста на сообраќајот и неговата подобра организираност и ефикасност како и подобрување на услугите на патниците, се пристапи кон измени  кои се предвидува единствен електронски систем на возни билети во градскиот превоз во Скопје.

Се предвидува одредба со која се воведуваат конкретни рокови за автобуските станици во кои мораат да ги сервисираат своите обврски согласно Одлуката за определување на висината на надоместокот за користење на услугите на автобуските станици.

Целиот текст на предлог измените можете да го превземете ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико