Преглед на правните лекови во Република Македонија низ призмата на ефективна заштита на правата и слободите на граѓаните | Правдико

Правдико

   

Преглед на правните лекови во Република Македонија низ призмата на ефективна заштита на правата и слободите на граѓаните

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_4Република Македонија, по осамостојувањето и независноста, ги вгради воУставот од 1991 година темелните вредности на државното уредување со промовирање на принципите на поделбата на власта на законодавна, извршна и судска, на владеењето на правото, почитувањето на човековите слободи и права, демократијата и плурализмот.

Во Република Македонија, како и во останатите држави кои базираат врз начелата на владеење на правото и поделба на власта, судството е главниот носител на заштитната функција во остварувањето на индивидуалните слободи и права на човекот и граѓанинот.

Таа своја функција и надлежност судството може да ја оствари само доколку се заснова и се рако води од начелата на уставност и законитост, независност и не пристрасност и тоа како од институционален, така и од функционален аспект.

Целото издание можете да го превземете ТУКА

 

Партнери на Правдико