Прекршочни и кривични пријави за злоупотребата на деца во Домот „25 Мај“ | Правдико

Правдико

   

Прекршочни и кривични пријави за злоупотребата на деца во Домот „25 Мај“

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Инспекцијата утврдила низа прекршувања на законот од страна на Центарот за социјална работа во случајот со малолетното девојче од Домот „25 Мај“ кое абортираше откако било силувано. Се подготвуваат прекршочни и кривични пријави за одговорни и стручни лица.

„Со цел да се испитаат сите околности во случајот со малолетната девојка на 20 февруари 2018 година беше извршен вонреден инспекциски надзор во ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа на Град Скопје. Социјалната инспекција констатираше низа прекршувања на Законот за социјална заштита, Законот за семејството, подзаконските, општите, поединечните и другите акти донесени врз нивна основа, во поглед на постапката за ставање на лица под старателство, сместување на дете во установа и сместување на  дете без родителска грижа во згрижувачко семејство“, се наведува во соопштението.

Во периодот додека девојчето било згрижено во згрижувачко семејство и во постапката за водење старателство врз малолетното лице, констатирано е дека старателите биле често менувани и притоа отсуствувале клучните елементи од старателската функција.  При поставувањето на старател, Центарот не изготвувал наод и мислење на стручен работник, наод и мислење на стручен тим и лист за следење за работа со корисникот. Од извештајот на старателот кој непосредно ја вршел старателската должност, не може да се види неговата грижа за лицето ставено под старателство, а особено за неговото здравје, издржувањето и оспособувањето за самостоен живот, за негово воспитание и образование, како и за сѐ друго што е од значење за лицето ставено под старателство.

Центарот во повеќе наврати давал согласност за видување и престој на малолетничката кај нејзините родители и покрај тоа што им било одземено вршењето на родителското право врз три малолетни деца, поради континуирано злоупотребување и занемарување на родителските должности. Документирано е дека за време на престојот кај родителите, таа била повторно присилувана и наведувана на питачење.

По информациите добиени од девојчето во октомври 2016 година дека во текот на летото имала полов однос со одредено лице, назначениот старател не повел постапка за утврдување на фактите, ниту пријавил до Министерството за внатрешни работи.

По промената на координаторот на предметот во јули 2017 година, утврдено е дека тој ги преземал сите потребни мерки. До МВР се доставуваат редовни пријави, а кога се појавиле индиции дека девојчето е можна жртва на трговија со луѓе, таа е привремено сместена во шелтер центар и со неа разговарале инспектори од Одделот за организиран криминал и жртви на трговија со луѓе. И покрај овие интервенции изостанала реакција од ОЈО.

Покрај лоцирањето на одговорност во Центарот за социјална работа, МТСП паралелно ја испитува и работата на ЈУ Завод за згрижување на деца со вопитно – социјални проблеми и нарушено поведение, каде што е во тек инспекциски увид. Деталите од тој увид исто така ќе бидат споделени со јавноста. Врз основа на досегашните наоди, МТСП подготвува прекршочни и кривични пријави за одговорни и стручни лица. Сите сознанија и докази за овој случај се доставуваат до Основното јавно обвинителство.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико