Пресуди во врска со дискриминација од судската пракса на ЕСЧП и Судот на правдата на ЕУ | Правдико

Правдико

   

Пресуди во врска со дискриминација од судската пракса на ЕСЧП и Судот на правдата на ЕУ

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_2Оваа публикација е втора публикација која содржи избрани случаи од праксата на двата суда и претставува природна еволуција во процесот на зајакнување на капацитетите на македонските судии. Имајќи ги предвид 13-те случаи кои беа детално разработени во првата публикација од 2013 година, ефектот кој истата го имаше кај судиите, адвокатите, студентите и другите правни практичари, како и нејзината огромна применливост во македонската пракса, оваа публикација има за цел да го надогради веќе стекнатото знаење и уште повеќе да ја унапреди забраната и заштитата од дискриминација во пракса.

Многу работи се сменија од кога се компилираа случаите за првата публикација. Ако тогаш се чекаше исходот од првиот национален судски случај покренат по тужба за заштита од дискриминација, сега веќе имаме повеќе вакви случаи пред македонските судови, на ралични инстанци.

Целото издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико