Пријавување на брак кој е склучен надвор од Р. Македонија | Правдико

Правдико

   

Пријавување на брак кој е склучен надвор од Р. Македонија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_3

Опис:Податокот за раѓање, склучување брак или смрт на државјанин на Република Македонија во странство се запишува во матичните книги што се водат на територијата на Република Македонија.

Орган што го врши уписот: Уписот на бракот склучен надвор од РМ го прави  Управата за водење на матичните книги.

Потребна документација:

1. Лична карта или пасош (за идентификација)
2. Извод од матична книга на венчаните
3. Барање за запишување на бракот
4. 50 ден. административна такса (Уплатница)

НАПОМЕНА: Доколку изводот од матичната книга на венчаните е непотполен, потребно е да се достави и извод од матичната книга на родените.

Доколку изводот не е интернационален, односно изводот е на обичен образец, потребно е превод на македонски јазик и истиот да биде заверен на нотар.

Погледнете ја Листата со ознака на општините

( Можност и за безготовинско плаќање)

Visa

 

Партнери на Правдико