Прирачник: Алатки и најдобри практики во меѓународната соработка за враќање на имот | Правдико

Правдико

   

Прирачник: Алатки и најдобри практики во меѓународната соработка за враќање на имот

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Да се постигне ефикасна меѓународна правосудна соработка е навистина тешко. Јазичните бариери и варијациите во националните закони и постапки, во комбинација со различниот културен пристап, претставуваат необични предизвици за службените лица, обвинителите, адвокатите и судиите во соработката со странски партнери.

Кога е потребна меѓународна соработка за враќање на имот, предизвикот е уште потежок. Имотот треба брзо да се лоцира, пред да биде преместен. За да се постигне тоа, обвинителите и судиите треба добро да ги разбираат домашните закони во однос на техничките и правните аспекти на замрзнување, заплена и конфискација на имот, како и да имаат солидно познавање на разликите во овие термини во други јурисдикции.

Целото издание можете да го преземете ТУКА

Партнери на Правдико