Правдико

   

Прирачник: Надзор над службите за разузнавање

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Иако има голем број на публикации кои се фокусираат на надзорот над разузнавањето,најголемиот број од нив се фокусираат на правните и  институционалните рамки на надзорните тела. Овој прирачник гради на тој пристап објаснувајќи им на лицата кои донесуваат одлуки многу од предизвиците и проблемите кои настануваат во дизајнирањето, менувањето и консолидирањето на еден систем за надзор.

Сепак, авторите на документите одат пошироко од прашањата на дизајн, нудејќи јасни упатства како надворешните вршители на надзор можат да се справат со предизвиците на испитување на конкретни области од работата на службите за разузнавање и безбедност. Се надевам дека овој прирачник исто така може да послужи и за подигнување на свеста кај граѓанското општество и медиумите околу важноста на овие различни аспекти на надзорот над разузнавањето, и дека овие групи можат да ги искористат овие наоди да ги повикаат парламентарците и другите независни вршители на надзор да одговараат за нивниот надзор (или недостатокот на истиот)
над службите за разузнавање.

Прирачникот можете да го преземете ТУКА

Партнери на Правдико