Прирачник за акционерски друштва со посебни обврски за известување | Правдико

Правдико

   

Прирачник за акционерски друштва со посебни обврски за известување

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Овој прирачник е изготвен од страна на Комисијата за хартии од вредност и Проектот за корпоративно управување на Меѓународната финансиска корпорација. Посочувањето на законот и подзаконските акти во овој Прирачник ја прикажува состојбата на важечката правна регулатива во 2008 година. Комисијата за хартии од вредност го изработи овој Прирачник како израз на добри намери и со цел да обезбеди општи упатства за акционерските друштва со посебни обврски за известување кои се водат во Регистарот на Комисијата за хартии од вредност.

Транспарентноста во работењето на компаниите во смисла на навремено и целосно обелоденување и известување со релевантни информации и податоци независно дали се тие од финансиски или од тековен карактер при редовното работење, треба да претставува предизвик за менаџментот на една компанија и е корпоративно начело без кое не може да се замисли функционирањето на една современа и развиена економија.

Целото издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико