Правдико

   

Прирачник за етика во новинарството

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_1Во општествена заедница каква што е Република Македонија, мултиетничка и мултикултурна, секоја нејзина структура треба да рефлектира соодветно чувство и одговорност за функционирањето на таа заедница. Таков треба да биде и придонесот на медиумите. Според анализите на повеќе стручни, еснафски и меѓународни организации, медиумите во Македонија во последните години се соочуваат со длабока професионална и етичка криза.

Последното истражување на Македонскиот центар за меѓународна соработка во однос на довербата на граѓаните кон одредени институции и дејности во Македонија, покажува дека бројот на граѓаните што не им веруваат на медиумите ги достигна неверојатните 70 проценти1 .

Целосното издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико