Прирачник за имплементација на законот за заштита на личните податоци | Правдико

Правдико

   

Прирачник за имплементација на законот за заштита на личните податоци

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со донесување Законот за заштита на личните податоци, Република Северна Македонија воведе исти правила за заштита на личните податоци како правилата што важат во Европската Унија, предвидени со Општата регулатива за заштита на личните податоци (General Data Protection Regulation 2016/6792 – GDPR). Имајќи ги предвид предизвиците на компаниите со коишто се соочија при усогласување со GDPR, се претпоставува дека во слична ситуација ќе се најдат домашните компании при усогласување со домашниот Закон за заштита на личните податоци. На дилемите, прашањата и тешкотиите коишто се отворија на европското тло во контекст на примена на Регулативата, нема да останат имуни ниту македонските компании. Единствената разлика и предност е што од европската пракса може да се извлечат корисни поуки и примери, и со тоа да се дојде до поедноставна и поуспешна имплементација на новите законски обврски и одговорности за заштита на личните податоци.

Целото издание можете да го преземете ТУКА

Партнери на Правдико