Прирачник за Истанбулската конвенција и Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство | Правдико

Правдико

   

Прирачник за Истанбулската конвенција и Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Конвенцијата на Советот на Европа (СоЕ) за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство беше усвоена од страна на Комитетот на министри при СоЕ на 7 април 2011 година. На 11 мај 2011 година беше отворена за потпис, а по ратификацијата од страна на десет држави, стапи на сила на 1 август 2014 година.

Македонија ја потпиша Конвенцијата на 8 јули 2011 година, а во декември 2017 година Собранието го усвои Законот за ратификација на Конвенцијата на СоЕ за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство. Конвенцијата беше ратификувана со депонирање на инструментот за ратификација, кој беше предаден на 23 март 2018 година, а почна да се применува од 1 јули 2018 година.

Целото издание можете да го погледнете ТУКА

Партнери на Правдико