Правдико

   

Прирачник за истражувачки новинари

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_1Овој Прирачник претставува водич за основните методи и техники на истражувачкото новинарство, а воедно и сознајно ја пополнува празнината во поглед на достапноста на литература за професијата. Повеќето истражувачки прирачници отстапуваат многу простор на материјата за пронаоѓање информации. Тие тргнуваат од претпоставката дека откако репортерот ќе дојде до информациите кои тој/таа ги бара, ќе може и да напише уверлива приказна. Ние не се согласуваме со оваа претпоставка. Ние не сметаме дека клучното прашање е пронаоѓањето информации. Напротив, сметаме дека раскажувањето на приказната е главната задача. Ова, пак, нè води кон основната методолошка новина во овој Прирачник. Имено, ги користиме приказните за поврзување на секој еден чекор од истражувачкиот процес, почнувајќи од замислата па сè до истражувањето, пишувањето, контролата на квалитетот и публикацијата.

Целото издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико