Прирачник за јавни набавки – четврто издание | Правдико

Правдико

   

Прирачник за јавни набавки – четврто издание

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Постапките за доделување на договори за јавни набавки кои ги спроведуваатдоговорните органи, се уредени со посебни правила на Заедницата. Договорот со кој е формирана Европската заедницанесодржи конкретни одредби кои се однесуваат најавнитенабавки, но воспостави бројни основни принципи кои се од општа применаво Европската унија. Секако, најрелевантниво односна јавните набавки се забраната за дискриминација врз основа на националноста, слободното движење настоките, слободата на основањеислободатана давање на услуги. Некои од општитепринципи кои се однесуваат на јавните набавки се произлезени и од судската пракса на Европскиот судна правдата.

Со цел да ги поткрепи принципите од Договорот кои се применуваат и на јавните набавки, како и да обезбеди насоки за земјите – членки, Заедницата усвои низа директиви за јавни набавки. Основниот концепт на овие директиви е да се пропишат одредени минимални заеднички правила кои ќе се применуваат во сите земји – членки, за набавките над одреден вредносен праг.

Целото издание можете да го погледнете ТУКА

Партнери на Правдико