Правдико

   

Прирачник за јавните набавки

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Јавните набавки претставуваат процес на користење јавни средства од страна на владини и јавни институции на Република Македонија, заради добивање на надворешни ресурси и услуги, најчесто од комерцијални понудувачи. Јавните набавки во Република Македонија се уредени соЗаконот за јавни набавки (Службен весник на Република Македонија 24/12).

Во Законот се содржани условите и постапките за јавни набавки од страна на владините и јавните органи. Надлежна институција за спроведување на законската регулатива во оваа сфера е Бирото за јавни набавки на Република Македонија (www.bjn.gov.mk), орган во рамките на Министерството за финансии.

Прирачникот можете да го превземите  ТУКА

Партнери на Правдико