Правдико

   

Прирачник за медиумска писменост за млади, за медиуми и за граѓански организации

© Copyright 2018 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Овој прирачник е дел од проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Македонска коалиција за медиумска и информациска писменост“ финансиран од Европската Унија. Неговата цел е да ги поттикне учениците, студентите, наставниците и професорите, граѓанските активисти и медиумите критички да размислуваат за светот што нè опкружува, да им помогне полесно да се снаоѓаат во морето од информации, но и да ги научи како поефикасно и поодговорно да создаваат медиумски содржини и да ги користат медиумите како предуслов за активно граѓанство.

Прирачникот започнува од основите, објаснува што е медиумска писменост и кои се нејзините главни компоненти. Низ различните поглавја, се обраќа кон повеќе целни групи, кон младите, медиумите и граѓанскиот сектор, обидувајќи се на сите да им објасни зошто е важно да се биде медиумски писмен и каква е улогата на сите нас во описменување на нашите граѓани.

Целото издание можете да го преземете ТУКА

Партнери на Правдико