Прирачник за најчести грешки при спроведувањето на постапките за доделување на договор за јавна набавка | Правдико

Правдико

   

Прирачник за најчести грешки при спроведувањето на постапките за доделување на договор за јавна набавка

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_2Јавниот сектор претставува важен сегмент во пазарот на една земја. Потрошувачката од националниот и од локалните буџети, како и од јавните претпријатија каде државата има доминантно влијание во управувањето, а со тоа и во трошењето на нивните средства, е огромна во сите земји во светот. Државата не само што влијае врз пазарот со својата законодавна и ретулативна функција, туку е и најголем купувач на стоки, услуги и работи, така што начинот на нивно набавување може значително да влијае за развојот на здрава пазарна економија и конкуренција помеѓу учесниците на пазарот.

Јавните набавки претставуваат збир на активности што ги извршуваат договорните органи, со цел да се стекнат со одредени стоки, добијат одредени услуги или изведат одредени работи.

Целото издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико