Прирачник за поттикнување иновации во јавните набавки | Правдико

Правдико

   

Прирачник за поттикнување иновации во јавните набавки

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_1Поттикнувањето на иновации стана важна стратешка цел во ЕУ и во нејзините земји-членки, бидејќи тоа се смета за основа на конкурентните економии и одржливиот развој. Општата перцепција е дека за да се поттикнат иновации потребно е активностите за промовирање на истражувањето и развојот да не се сведат само на мерки од аспект на понудата (субвенции), туку важна улога треба да имаат и активностите од страната на побарувачката. Тие се сметаат како позитивен стратешки придонес кон создавањето на политичко опкружување што ги поттикнува иновациите како елемент на одржливиот развој.

Целото издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико