Прирачник за спречување на дискриминација во воспитно-образовниот систем | Правдико

Правдико

   

Прирачник за спречување на дискриминација во воспитно-образовниот систем

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.
Screenshot_5Прирачникот е инспириран од идеjата за јакнење на свеста меѓу сите учеснициво воспитно – образовниот процес за информирање, препознавање, превенцијаи заштита од дискриминација и спроведување на мерки коишто ќе доведатдо забрзано изедначување на можностите на сите ученици и управување со различностите. Не помалку важен беше и самиот процес на создавање на публикацијата.
Прирачникот произлезе како заедничка активност на Министерството заобразование и наука, здружението на граѓани Национален ромски центар и Ромскиот образовен фонд од Будимпешта, во рамките на проектот„Кампањаза образование на Ромите (вклучување и континуитет во образовниотпроцес)” финансиски поддржан од Ромскиот образовен фонд.

Прирачникот е наш придонес за идентификување на можните начини надискриминација, презентирање на можните добри практики и воведувањена мерки на позитивна дискриминација коишто ќе доведат до забрзаноизедначување на можностите, за подеднакво уживање на правoто наобразование и надминување на стереотипите и предрасудите.
Вредноста на Прирачникот е уште поголема за сите што непосредно учествуваа во процесот. Во него се вградени нивните погледи, изјави, сфаќањана дискриминацијата во сопствената средина, нивните сугестии и предлози закреирање на стратегии за недискриминација во своето училиште, институцијаили заедница
Целото издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико