Прирачник за спречување на изложеноста на непрофитниот сектор на перење пари и финансирање тероризам | Правдико

Правдико

   

Прирачник за спречување на изложеноста на непрофитниот сектор на перење пари и финансирање тероризам

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Здружението на граѓани Конект во соработка со Европскиот центар за непрофитно право и Управата за финансиско разузнавање изготвија „Прирачник за спречување на изложеноста на непрофитниот сектор на перење пари и финансирање тероризам“.

Определувајќи ги можните ризици од нивна злоупотреба, овој прирачник ги води НПО чекор по чекор во развивање на нивната отпорност од злоупотреби, разбирајќи го значењето на меѓународните стандарди и правните прописи за спречување на перење пари и финансирање на тероризам и преземање на мерки за нивна заштита.

Преку прирачникот, заинтересираните страни ќе можат да се информираат за тоа кои непрофитни организации се опфатени со проценката на ризикот од финансирање на тероризам преку НПО секторот, какви се ризиците за финансирање тероризам во нашата земја како и кои се препорачаните мерки за заштита?!

Целото издание можете да го погледнете ТУКА

Партнери на Правдико