Правдико

   

Прирачник за спроведување на мерките за следење на комуникациите

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Проектот „Прирачник за спроведување на мерките за следење на комуникациите”е дел од Програмата на DCAF за реформа на безбедносно – разузнавачките служби во Република Северна Македонија која започна во 2017 година за поддршка на националните реформски напори за развој на одговорноста во безбедносно-разузнавачкиот сектор во согласност со европските стандарди и добри практики. Проектот има за цел да го зајакне судскиот капацитет и експертизата во овластувањето и надзорот над
употребата на посебните истражни мерки (ПИМ) за собирање информации од страна на безбедносно-разузнавачките служби.

Прирачникот е подготвен од правни експерти и од самите членови на правосудниот систем за кои првенствено е наменет. Во Прирачникот се опфатени сите 12 законски определени ПИМ со цел да се даде приказ на нивниот обем, како и корисниците да имаат брз пристап до сите нив. Во исто време, мерките за следење на комуникациите се детално обработени. Тој обезбедува концизен, практичен преглед на принципите и постоечките стандарди кои би можеле да ги водат обвинителите и судиите во барањето, овластувањето и надзорот на следењето на комуникациите.

Целото издание можете да го преземете ТУКА

Партнери на Правдико