Прирачник за управување со правни ризици во граѓанските организации | Правдико

Правдико

   

Прирачник за управување со правни ризици во граѓанските организации

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Прирачникот за управување со правни ризици во граѓанските организации воспоставува алатка за рано идентификување и надминување на ризиците од правна природа со кои се соочуваат организациите во рамки на нивното секојдневно работење. Алатката е наменета пред сѐ за членовите на органите за управување и лицата овластени за застапување (претседатели, извршни директори итн.), меѓутоа може да придонесе во работата и на останатите лица вклучени во работата на граѓанските организации. Со користење на оваа алатка ќе се овозможи овие лица да бидат свесни за ризиците на кои е изложена организацијата и благовремено да преземат мерки за нивно надминување, односно избегнување. Како граѓанска организација за потребите на овој прирачник се сметаат облиците на здружување предвидени со Законот за здруженија и фондации, особено: здруженијата, фондациите, сојузите и организационите облици на странските организации.

Целото издание можете да го преземете ТУКА

Партнери на Правдико